Riiast

Olen elanud nüüd üle aasta Riias ning nii mõnedki sõbrad-tuttavad on küsinud nõu - küll öömaja, söögikoha või muidu vaatamisväärsuste kohta. Tasapisi kogun siia kokku oma soovitused.

Sunday, May 23, 2010

Suvise Riia söögikohad

Suvel inimesed ikka liiguvad ning allpool mõned järeleproovitud variandid, osa sellel kevadel, osa eelmisel suvel.

Kõige suurem vabaõhu restoran Riias asub Toomkiriku väljakul ning kannab pealkirja "Nekādas Problēmas" ehk No Problems. Iga nädalapäeva õhtul mängivad seal erinevad live-bandid üsna mõistlikku muusikat- bluesi, kergemat jazzi jne. Vähegi ilusama ilmaga on peale kella 19 keeruline lauda leida hoolimata sellest, et seal on sadu kohti.

Toidukaart on mõistlik - alates salatitest, hamburgerist, grillitud sardiinidest kuni lamba-seljakarreeni. Hinnaskaala jääb 3,5 Ls ja 11 vahele, ehk seega üsna mõistlik.
Toit on ka üsna maitsev - sardiinid olid head ning lammas suisa suurepärane, viimase ports oli ka eriti korralik (ehk tavapärasest umbes 2 korda suurem)
Saadaval on hea valik erinevaid õllesid alustades Läti standarditest kuni Belgia kirsiõluni Bellevue Kriek, mis minu personaalsel hinnangul on parim valik, mida kriekide seast teha.

Veinikaart on ok ning peaks vastama nii keskmisele maitsele kui ka rahakotile. Paraku on nende veinikülmik väikesevõitu ning soovitud veini ei pruugi alati olla või saab see lihtsalt otsa.

Hooaja alguses oli teenindus veidi konarlik, kuid köök töötab hästi ja nobedalt. Nii võivad eel-kui ka pearoog saabuda lauda üsna üheaegselt ning ka enne aperatiivi...
Osa saaliteenindajatest on samad, kes eelmisel suvel - meeldiv meenutus igatahes.

Kõrvalasuv kohvik "12 tooli" pakub samuti süüa-juua ning vana tuletõrjeauto ees mängivat bändi. Õnneks mängivad lähetsi-asuvad bändid kordamööda ning lärmi ei teki, selle eest on non-stop meelelahutus garanteeritud. Toomkiriku sissepääsu ees asub B-bar, mis veidi peenema toidu-joogikaardiga ning ka kallim. Ka sama platsi äärde jääval Feelingsil (elava muusika jazz-baar) on oma terrass.

Ka mu vanadel talvepäevade lemmikutel K.I.D Wine Lounge'l ja Bon Vivantil on mõnusad väliterrassid.Wine Lounge'l on väga hea part ning Bon Vivantil lambavorstid kartulipudruga.

Kalku iela lõpus ehk siis seal, kust tavaliselt eestlased vanalinna sisenevad (tulles Brivibase pealt Vabadus-sambast mööda ning hotel De Rome'i kõrvalt) asub väike plats, mille ääres asub üks mitmest Steiku Haossist. Hea liharestoran, kuid kallivõitu. Sama platsi põhjaservas asub kummaline koht nimega Melnais Kaķis (Must Kass), kus koos kasiino, piljardiklubi ja söögikoht. Veidi imelik koht ja seltskond, kuid söök on odav ja aus ning saadaval vist öö läbi. Selle platsi peal on veel hea mitu söögikohta.

Üks Riia mõnusaid kohti, kus vabas õhus asub ühes kauneimas Riia jugend-arhitektuuri piirkonnas, Dzirnavu ja Antonijase tänava ristmikul. Seal on neid tegelikult terve rida alates pizzast lõpetades jumal teab millega. Ka hinnaskaala on siin tagasihoidlikum, kui vanalinnas. Kõige soositum on Lendava Konna kõrts, kuhu näiteks kella 18-21 vahel on võib olla keeruline vaba lauda leida. Üle tänava asub Vinja Studia, kus söögiks pigem näksid, kuid selle eest väga lai valik veine hea pakkumisega - valid poehinnaga veini ning maksad kohapeal tarbimise eest 3 latti "korgitasu". Kokkuvõttes saab väga head veini mõistliku hinnaga.
Lisaks saab pimeduse saabudes ronida kõrvalasuva Alberti hotelli 9-bda korruse baari terrassile, kust on mõnus jõevaade.

Neile, kes keskpäraselt heatasemelise toidu eest ei pelga üle keskmise maksta, nende jaoks on Kīpsala poolsaarel (mööda Valdemarast teisel pool Vandi silda ja siis paremale) jõe ääres restorani Fabrika terrass ehitatud otse jõe peale. Sealt on ilus vaade nii sadamale kui üldse Riia vanalinnale. Kui muidu tundub kallis, võib siin ka õhtu lõpuks vaid magustoidu süüa - väga hea sorbet oli neil vähemalt eelmisel suvel.

No comments:

Post a Comment